×
Gratis frakt ut januar

Guide tekstiler

Guide tekstiler

11 jul

En guide om tekstiler vi har både i strømpebukser og i leggings og i trenings tøyet våres.
Det blir som oftes brukt en blanding av to til fire tekstil typer for å få best mulig blanding med flere positive enn negative egenskaper.

Bomull
bomull er et myk og komfortabelt stoff som de aller fleste liker å gå med, dette er en av de største grunnen for at det er så mye brukt i klær. Bomull puster, er friskt og er et lett stoff å ta vare på og håndtere.

Fordeler: Billig, Behagelig, holdbar og enkel å rengjøre

Bakdeler: det blir strekt ut og slitt over tid

Bambus
Bambus er et mykt og komfortabelt stoff laget av bambus planten. Stoffet er også motstandsdyktig, slitesterkt og har en egenskap som gjør at den holder deg kald om sommeren og varm om vinteren. En annen fordel er at planten trenger mindre vann og det blir brukt mindre sprøytemidler i produksjonen av bambus. Men en negativ side er at det forurenser en del å gjøre planten om til et brukelig stoff til produksjonen av klær. Samt at bambus blir som oftes laget om til rayon som gjør at de vil ha samme egenskaper som hvilket som helst annet produkt laget i rayon.

Fordeler: Mykt, behagelig og slitesterkt

Bakdeler: produksjonen (fra plante til stoff) er ikke miljøvennlig

Merino ull
Merino ull er ull fra en spesiell rase sau og har navne sitt fra Merino sauene. Merino ull er dyrere en vanlig ull av forskjellige grunner. Merino ull er mykere, holder deg tørrere, puster og er et lett stoff. En annen fordel er at stoffet kan være med på å regulere kropps temperaturen din.

fordeler: mykt, behagelig, lett

Bakdeler: Stoffet er dyrt og det varer ikke så veldig lenge.

Ull
ull er et stoff som er blir brukt lenge og kommer typisk fra sau. Noen ganger kan stoffet også inneholde ull fra geit og pels fra kaniner (Angora kaninen). Ull er somregel et ´´vinter stoff´´ fordi at det holder godt på varmen. Den største bakdelen kan være at ullen kan klø en del, spesielt om du ikke er vandt til å gå med det.

fordeler: Stoffet er naturlig, det puster og kan resirkuleres

Bakdeler: noen kan være allergiske, det kan klør og stoffe tilegner deg ikke i varmen

Polyester
polyester er et billig stoff, Det kan resirkuleres og det tåler en del. Stoffet trekker ikke til seg mye fuktighet som gjør at stoffet tørker fort. Polyester er også et foretrukket stoff når det kommer til ´´digitalt trykk´´ siden stoffet tar til seg farger lettere en mange andre stoffer.

fordeler: Billig, kan resirkuleres og tåler mye

Bakdeler: kan klø litt og puster ikke

Nylon
Nylon er et sterkt stoff og trekker til seg lite fuktighet, Og tørker fort sånn som Polyester. Fibret er et sterkt, elastisk stoff som tåler mye og både ser og føler ut som silke.

fordeler: mykt, slitesterkt og billig

bakdeler: Produksjonen av nylon er ikke miljøvennlig, men det samme kan bli sagt om de fleste syntetiske (og naturlige) stoffene også

hvordan ta vare på: kan bli vasket i vaskemaskin og kan bli tørket i tørketrommel

Spandex og Lycra (Elestane)
Spandex også kjent som Lycra eller Elestane er et syntetisk stoff som er mest kjent for å kunne strekkes mye og fremdeles holde på formen sinn. Stoffet blir ofte brukt til svømmedrakter, treningsklær og leggings. Stoffe ´´gjemmer´´ også veldig lite fordi den er så inn tilsittende, så

fordeler: behagelig å gå med og lar deg bevege deg maksimalt
bakdeler: den blir mindre elastisk over tid ettersom det slites
hvordan ta vare på: kan vaskes i maskinen og kan gå i tørketrommelen på lav varme

Tencel
Tencel er laget av naturlig Cellulose fra tremasser. Stoffet er også laget med farger i tankene siden fibrene tar til seg farge veldig bra. Tencel kan minne litt om Rayon, stoffet er mykt, det puster, er lett og behagelig å gå med.

Fordeler: Behagelig, lett og stoffet puster
bakdeler: kan være dyrt og stoffet kan krype litt etter vask
hvordan ta vare på: stoffet burde bli hånd vasket eller vasket på håndvask 30 grader

Gore tex
Gore tex er et stoff laget for å kunne brukes i alle typer vær og er hovedsakelig kjent for å være ett vanntett stoff. Stoffet er laget på en måte som gjøre at det både puster, er lett og er vanntett. Stoffet er bygd opp av lag med Nylon, PTFE og polyuretan. PTFE stoffet har mange kjempe små hull som gjør att vann ikke kan komme inn, men att fuktighet fremdeles kan komme gjennom og ut.

fordeler: Puster, er lett og vanntett

Bakdeler: kan være dyrt og stoffet er kanskje ikke like bevegelig som ikke vanntette stoffer

 

Polypropylen
Polypropylen også kjent som Olefin er et slitesterkt stoff som tåler en god del. Stoffet kan tåle både kjemikalier og blekemiddel. Stoffet er vanskelig å få flekker på, er lett og fargen falmer som regel ikke lett.

fordeler: veier lite, lett å vaske , trekker til seg lite fukt og tørker fort

bakdeler: stoffet kan lett miste formen, stoffet er svakt ovenfor varme og vanskelig å farge på grunn av at fibrene ikke tar til seg farge lett

 

Rayon
Rayon er et stoff laget fra naturlige fibre fra Cellulose fra tre masser. Men stoffet er hverken helt naturlig eller helt syntetisk. Stoffet kan minne om Silke, Ull eller Linen.

Fordeler: Stoffet er mykt, behagelig, billig og fungerer bra til trykk

Bakdeler: stoffe blir fort rynkete, blir strekt ut over tid og krymper i vask

 

Linen
Linen er et naturlig fiber som kommer fra Lin planten. Linen er et lett stoff som puster bra i varmt vær. Linen kan også være sofistikert og glamorøst, stoffet har også en fordel med å være hverdagslig uten at det ser slurvete ut.

fordeler: Naturlig, lett og glamorøst

bakdeler: blir veldig fort rynkete

 

Silke
Silke er et naturlig fiber laget fra Mulberry silke larver. Fibrene fra silke har en prisme lik struktur som gjør at stoffe får et regnbue lik glans. Silke er også mykt og føles godt på bar hud.

fordeler: Stoffet er mykt, fint og naturlig

bakdeler: Det er dyrt, vanskelig og ta vare på og involvere dreping av larver

Silke
Silkeorm cocoons skall

 

Leave a reply